Gymnasiaal onderwijs
stgs_placeholder.jpg

Gymnasiaal onderwijs

Het gymnasium is het oudste schooltype van Nederland en komt voort uit de gymnasia in het oude Griekenland. De gymnasia in Athene waren oorspronkelijk sportscholen. In de vierde eeuw voor Christus groeiden ze, onder invloed van grote filosofen zoals Plato en Aristoteles, uit tot instituten waar de jongemannen van Athene kritisch leerden denken.
 
Tot het begin van de twintigste eeuw werd het onderwijs op de gymnasia in het Latijn gegeven. Tegenwoordig zijn Latijn en Grieks in de onderbouw voor elke leerling verplicht en zit één van de twee talen in het eindexamenpakket van elke leerling. Maar nog steeds staat op het gymnasium de aandacht voor de totale ontwikkeling van de mens centraal. Een gezonde geest in een gezond lichaam. We willen onze leerlingen opleiden tot hoogopgeleide kritische burgers.
 
De Klassieke talen op het Stedelijk Gymnasium Schiedam zijn verre van 'dood'. Latijn en (Oud-) Grieks worden niet meer gesproken, maar de cultuur van de oude Grieken en Romeinen is nog springlevend in het Europa van nu. Elke Fransman, elke Engelsman, elke Duitser kent de verhalen uit de mythologie. Het zijn de verhalen die vanuit Griekenland naar Rome zijn gereisd en vandaaruit een belangrijk deel van de Europese cultuur hebben bepaald. Zelfs het woord 'Europa' is Grieks. Dat het hier om een Aziatische prinses gaat, die door een stier werd ontvoerd naar het eiland Kreta, is iets waar we je graag over vertellen.
 
Dit soort verhalen zijn geschreven in het Latijn en Grieks. Om die talen te ontcijferen heb je flink wat doorzettingsvermogen en tegelijkertijd precisie nodig: eigenschappen die later ook heel belangrijk zijn, als je gaat studeren en een baan krijgt. Je traint ze dus al bij ons op school. |
 
Als je medicijnen of biologie gaat studeren, is Grieks je taal: de meeste termen in de medische wetenschappen komen uit het Grieks. De Grieken waren de eersten die gingen nadenken over het menselijk lichaam en hoe dat functioneert. Het is dus niet gek dat veel van de dokterstaal is samengesteld uit (afleidingen van) Griekse woorden. Wist je bijvoorbeeld dat een farmakon in het Grieks een geneesmiddel is, maar tegelijkertijd ook 'vergif' of 'kruid' kan betekenen? Tel daarbij de prachtige verhalen op en het mysterieuze alfabet en je begrijpt hoe bijzonder dit vak is.
 
De Romeinen waren echte veroveraars met een enorme kennis van technische zaken: ze hebben hun wegen, aquaducten en badhuizen achtergelaten in Engeland (Brittannië) en Egypte, in Voorburg en Sevilla. Maar het belangrijkste wat ze hebben achtergelaten kun je niet zien: hun taal. Heel veel talen en woorden zijn afgeleid van het Latijn, niet alleen in het zuiden van Europa, maar ook bijvoorbeeld in het Engels. Soms weet je niet eens dat je Latijn spreekt of schrijft. Wist jij dat 'idem' uit het Latijn komt (= hetzelfde), en dat 'demonstratie' komt van demonstrare (= aanwijzen)? Van 'etcetera' wist je het vast al wel.