Weer een nieuwe Wiskundewedstrijd!

Weer een nieuwe Wiskundewedstrijd!

Vrijdag 25 september ben ik met Feng Chen, Nina Poort, Thierry Cppers, Tom Jansen en Joshua Oosterlaken naar Nijmegen geweest voor het wiskundetoernooi.
http://www.ru.nl/wiskundetoernooi/editie-2015/editie-2015/

Dit team had zichzelf aangemeld na mijn oproep in de klas en was al eerder op pad geweest naar Escape Mission (http://www.escapemission.nl) voor de 'teambuilding'.

's Morgens was de estafette, waar de docenten als jurylid moesten optreden, in een zaal van het Gymnasion met 500 leerlingen, 100 docenten en zeker 30 begeleidende studenten.

Dit hadden ze goed geoefend in de T-uren en dat resulteerde in een gedeelde 4e plaats (van de 100 deelnemende teams).

Daarna een prima lunch en een groepsfoto en 's middags het tweede deel van de wedstrijd. Daarvoor hadden de leerlingen studiemateriaal toegestuurd gekregen met als thema: 'Wiskunde: geluk of strategie?'

Hier wisten we niet goed wat we moesten verwachten en achteraf hadden we hier wat meer aandacht aan moeten besteden. Er werd gewerkt met stemkastjes om de antwoorden door te geven, zodat hier geen docenten nodig waren.

De docenten kregen een inspirerende lezing van Dr. Robbert Fokkink van de TU Delft over 100 jaar speltheorie. Dit ging o.a. over de beste strategie van het spelletje Wythoff's Nim (www.cut-the-knot.org) met de mooie uitspraak Verliezen is belangrijker dan winnen. Ook werd 'Schelling's Model of Segregation' uitgelegd aan de hand van bruine en witte eieren (https://www.youtube.com/watch?v=JjfihtGefxk) en dit werd nagespeeld met de docenten als eieren.

Ik zat toevallig naast Jan Smit. Niet de zanger, maar de grondlegger van de wiskundewedstrijd. Hij verteld dat hij voor zijn pensioen een paar jaar naar Indonesi was geweest om wiskunde te geven. Daar werd alleen lesgegeven door middel van uitleg en nadoen, zodat de kinderen bij een nieuw probleem nooit wisten wat ze moesten doen. Om ze te motiveren om zelf na te denken startte hij daar deze wiskundewedstrijd. Het idee kwam oorspronkelijk uit Australi. Toen hij terug was in Nederland werd deze wedstrijd in 1992 ook opgezet in Nijmegen en sindsdien is de wiskundewedstrijd elk jaar met veel succes gehouden.

Alle docenten kregen het stripboek 'Leonhard Euler, een man die kan tellen'.

De leerlingen kregen die middag direct een pittige openingsvraag voor hun kiezen, genaamd 'Instant Insanity'. Vier kubussen met vlakken in vier verschillende kleuren moesten op elkaar gestapeld worden, zodat aan alle kanten van de toren vier verschillende kleuren zichtbaar waren. Dit moest in tien minuten gebeuren.
Dat lukte helaas niet, maar ze lieten zich niet uit het veld slaan en deden het verder prima in het middagprogramma. Ze werden uiteindelijk zesde. Het doel was eindigen bij de eerste twee, omdat dit een reisje naar Dublin op zou leveren, maar dit was ook een zeer knappe prestatie. Bij de prijsuitreiking stonden ze op het podium en ze hebben 94 teams achter zich gelaten waaronder veel grote gymnasia die al jaren meedoen aan deze wedstrijd. De volledige uitslag is te zien op http://www.ru.nl/wiskundetoernooi/editie-2015/nieuws/.

Ik hoop dat dit het begin is van een nieuwe traditie op onze school en misschien is er volgend jaar een team uit klas 5/6 dat een reis naar een Europese hoofdstad wint? Dit moet dan wel een combinatie zijn van veel wiskundig inzicht en teamspirit zoals bij het team van Feng, Nina, Thierry, Tom en Joshua.

Erik Scheurwater

Weer een nieuwe Wiskundewedstrijd!

Meer nieuws