Slimmerds in de Sinjorenstad

Slimmerds in de Sinjorenstad

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden, maar tijdsbeleving is relatief.

Vorig jaar is bij ons op school de kiem gelegd voor wat hopelijk een glanzende traditie zal worden: quizzen (quizde, gequizd, voor wie het weten wil). Verschillende teams gingen met elkaar de strijd aan. Twee daarvan bleken de beste, misschien omdat ze van die bijzondere namen droegen: The Mighty Kipcorns en De Oude Dame. Met deze twee teams hebben we deelgenomen aan de regionale quizwedstrijd op het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam.

Met de beste zeven teams zouden we in Antwerpen gaan strijden tegen Vlaamse gymnasiasten. Om ons voor te bereiden op deze titanenslag, hebben we in T-uren de parate kennis van met name de popmuziek vergroot, uiteraard door middel van diverse kwissen (want zo mag je dat ook schrijven). Daarin leken de hiaten namelijk het grootst. De generale repetitie vormde de speciale quizuitzending van Studio Sjors, het radioprogramma van Sjors Bes bij Omroep Schiedam (neem eens een kijkje op studio sjors.nl).

Op vrijdag 2 oktober was het zover: in de namiddag troffen Ester Janssen, enthousiast begeleider van het gebeuren, en de leerlingen elkaar op Rotterdam Centraal. Dat viel nog niet voor iedereen mee, zo direct volgend op reis- en PWS-week, maar we haalden keurig de beoogde trein. Niet alleen de quizdeelnemers waren aanwezig, er was ook publiek. In totaal waren we met zijn zestienen. En Antwerpen mag zich dan de Sinjorenstad noemen, maar meisjes waren er ook bij.

De reis ging naar het Century Hotel, dat zit vastgeplakt aan het (mooie!) Centraal Station van Antwerpen. De battle zou weliswaar pas op zaterdagnamiddag plaatsvinden, maar je kan maar op tijd zijn. We hadden wel zin in een verzetje, dus we hebben er een weekendje van gemaakt.

De avond van aankomst werd goed besteed: eerst samen eten. Terwijl sommigen zich vervolgens vermaakten met schaamteloze karaoke buitenshuis, hielden anderen zich in het hotel bezig met de popquiz die Caytlyn Dijkshoorn voor de gelegenheid had verzorgd. Op zaterdag werd er geshopt in boekwinkeltjes en op de Vreemdelingenmarkt, geluncht op terrassen en gespeculeerd over wat ons te wachten stond.

Want 's middags was het zover: De Quiz! De Universiteit van Antwerpen was onze gastheer. Op de sfeervolle zolder van het schitterende Hof van Liergebouw vond de titanenstrijd plaats. Het treffen was prima verzorgd en zeer vermakelijk. Vragen over basgitaristes, de Gouden Dageraad en Dimitri Verhulst werden aan elkaar gepraat door een mijnheer naar wie je niet te lang moest kijken, maar die wel de mooiste stem en de charmantste tongval van de wereld had.

Onze leerlingen eindigden in de respectabele middenmoot. Het Erasmiaans had het beste Nederlandse team, maar dat kan ermee te maken hebben dat hun docent de enige Nederlandse leverancier was van het merendeel van de vragen. Of misschien zijn ze wel echt heel goed, in dat geval nog van harte gefeliciteerd. Natuurlijk wonnen de Vlamingen, want die winnen altijd alles.

De zondag was ook een feestje: de Vogeltjesmarkt, het fotomuseum, de Schelde, ze zijn allemaal bekeken en genoten. Nog een laatste praline, foto, rondje over de Markt en toen met de trein weer naar huis.

Het was een mooi weekend, met veel gezelligheid, chocolade in diverse vormen, muziek, ontspanning, cultuur, foto's van node gemiste collega's, feitjeskennis, leuke gesprekken en lange wandelingen. Fijn om zo met elkaar op reis te zijn. Volgend jaar weer.

Ester Janssen

Slimmerds in de Sinjorenstad

Meer nieuws