RoboTutor op het STGS

RoboTutor op het STGS

'Ik had nooit gedacht dat robot-onderwijs zo leuk zou zijn!' Leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Schiedam worden voorbereid op de toekomst met robots. Ze worden klaargestoomd voor vervolgonderwijs aan de TU en het bedrijfsleven door nu al onderwijs te volgen over robots. Ze zijn de early adopters en hebben vaak originele ideen en concepten over wat robots zouden moeten kunnen.
Vrijdag 15 april 2016 kregen derde klassers van het Stedelijk Gymnasium Schiedam hun eerste les van de robotutor Nao. De robot werd begeleid door Koen Hindriks, associate professor van het TU Delft Robotics Institute en Jean-Pierre Nelk, leraar Natuurkunde.
De les begon in opperste stilte, de robotutor introduceerde zichzelf en gaf de groep een les over robots. Wat is een robot? Welke robots zijn er allemaal? Is een stofzuiger een robot of niet? Toen de robot begon te dansen en foto's van ze maakte barste het tumult los. De "wows!" klonken luid door het klaslokaal.
"De ontwikkelingen op het gebied van robotica zijn in volle gang en het is noodzakelijk om kinderen hier vroeg bij te betrekken. Zij zullen er in de toekomst mee gaan samenwerken" aldus associate professor Koen Hindriks. Natuurkunde leraar Jean-Pierre Nelk voegt toe dat de leerlingen opgroeien in RoboValley en dus over robotica basiskennis moeten beschikken. "En hoe kan dat nu leuker dan door les te krijgen van een robot, en er zelf een te bouwen?" aldus Nelk.
Het doel van de Robotutor is nadrukkelijk niet het vervangen van de leraar, maar het geven van een aanvulling. Op dit moment kan de robot 'alleen nog' een verhaal vertellen en korte vragen stellen aan leerlingen. Hindriks wil graag dat de robot een interactieve les kan gaan geven. Hier zijn ze hard mee aan het werk en de input van de leerlingen is zeer belangrijk.

De robotutor is een Nao die met software geprogrammeerd is tot het geven van les. Komende week gaan de leerlingen aan de slag met het programmeren van een eigen robotutor. Daarna gaan ze zelf een robot ontwerpen en bouwen, zodat er over een paar weken 30 robots door de school heen rijden.
KLIK HIER voor het filmverslag
RoboTutor op het STGS

Meer nieuws