Olympische Hoogvliegers!!

Olympische Hoogvliegers!!

Olympische Hoogvliegers!!

Zijn wij allemaal al een beetje opgewonden van de naderende Olympische winterspelen in Zuid Korea, toch valt dit verwachte schaats-, snowboard- en skeletongeweld in het niet vergeleken bij de herosche strijd die een aantal leerlingen van onze school de afgelopen weken gevoerd hebben in drie verschillende wedstrijden. We doelen hier natuurlijk op de Nederlandse Filosofie Olympiade, de Klassieke Olympiaden en tenslotte de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz.

Om met de laatstgenoemde competitie te beginnen: afgelopen zondag 28 januari streden twee teams van onze school in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden met zeven teams van andere scholen om twee plaatsen voor de grote finale tijdens de Week van de Klassieken.
Ons aspirantenteam, Bart En De Cheerleaders, Bart de Waart, Janneke van der Weerd en Marieke de Vette ( helaas was n cheerleader, Kaya Westland, door ziekte verhinderd ) uit klas 3B eindigde op de achtste plaats. Een prima prestatie als je in aanmerking neemt dat zij veruit de jongste deelnemers waren. Dit biedt perspectief voor de toekomst.
Pi-Mol, ons "ervaren" team, bestaand uit Mihail Velikov, Yelle Tanesha, Romana Wilschut en Yvo van Rutten ( allen klas 6) miste op drie punten na de tweede plaats die toegang bood tot de finale. Jammer, maar dat "net niet" is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met welke wedstrijd dan ook: vraag maar aan Sven Kramer....

Wij, de begeleidende docenten Kuipers, Oedjaghir en Mennema, hadden een reuze gezellige middag en waren erg verheugd over de goede prestaties van onze leerlingen !!!

Drie van onze leerlingen deden verder mee aan de halve finale van de Klassieke Olympiaden: Hanna de Koning voor Grieks, Timo Hoogstrate en Yelle Tanesha voor beide klassieke talen. Ze reisden af naar het Gemeentelijk Gymnasium te Hilversum om samen met ongeveer 40 andere kandidaten een pittig examen af te leggen over teksten die speciaal voor deze wedstrijd waren geselecteerd. Alle drie hebben goed gepresteerd, maar Yelle is voor Grieks zelfs door naar de finaleronde. Dat betekent dat hij voor dat vak bij de beste drie scholieren van Nederland hoort. Op zaterdag 7 april moet hij het tegen de andere twee kandidaten opnemen. Hij wordt dan door een jury van universitaire docenten aan de tand gevoeld over een nieuwe selectie teksten. Yelle is de eerste leerling van onze school die doordringt tot deze finaleronde, dus we zijn vanzelfsprekend nu al erg trots.

De Nederlandse Filosofie Olympiade was ook dit jaar weer op het prachtige landgoed ISVW in Leusden. Sofie Blik, Lisa McIlveen en Ruben Kruithof hebben zich tijdens dit weekend met filosofieleerlingen van dertig andere scholen tijdens lezingen, workshops en discussies gebogen over de vraag: 'Hoe westers is de westerse filosofie eigenlijk?' De Olympiade werd dit jaar namelijk voor het eerst georganiseerd in samenwerking met het nieuwe Bachelorprogramma 'Philosophy: Global and Comparative Perspectives' van de Universiteit Leiden.
Het hart van de Olympiade was het schrijven van een filosofisch essay. De leerlingen kregen de keuze uit een aantal citaten van beroemde filosofen om hier vervolgens in drie uur een vlammend betoog over te schrijven. Het niveau was ontzettend hoog en de docenten waren onder de indruk van de resultaten. Jammer genoeg zaten onze leerlingen net niet bij de top drie, maar dat mocht de pret niet drukken. Het was een leuk, leerzaam en erg geslaagd weekend!

Olympische Hoogvliegers!!

Meer nieuws