Leraar24 over de STGS Maakplaats

Leraar24 over de STGS Maakplaats

Het Stedelijk Gymnasium Schiedam heeft besloten om na het succes van de robotica pilot besloten het project uit te breiden naar de hele school. Ruim 25 leerlingen komen op 10 vrijdagmiddagen naar de Makerspace (Maakplaats) van de school. Het is niet alleen beperkt tot robots en hun toepassingen, maar betreft techniek in de volle breedte van het woord. Met behulp van moderne apparatuur is tegenwoordig iedereen in staat om zijn eigen wereld te maken zoals die dat wil. Leerlingen leren met de diverse technieken om te gaan en deze vervolgens toe te passen in hun eigen project. Of dit nu gaat om een oorbellen met LED-verlichting of hun eigen drone, leerlingen krijgen in de Maakplaats de ruimte en mogelijkheden om alle grenzen te verkennen.

Leren door maken is een sterke vorm van leren. Maken doet een beroep op (ambachtelijke) vaardigheden, zoals figuurzagen, solderen, maar ook programmeren en 3D tekenen. In een sterk cognitief gericht curriculum als gymnasium, is het fijn dat leerlingen zich ook op dit gebied kunnen ontplooien.

(Mogelijk moet u Adobe Flash activeren om het filmpje hierboven te kunnen zien.)

In de Maakplaats wordt de creativiteit van leerlingen gestimuleerd. Ze worden aangemoedigd om hun verbeeldingskracht te gebruiken om nieuwe ideen en producten te bedenken en te ontwerpen. Het maakt van leerlingen in plaats van consumenten ook producenten en uitvinders. Beroepen die we in de toekomst hard nodig hebben! De Maakplaats is genspireerd door de werkwijze van de FABklas.

Leraar24 over de STGS Maakplaats

Meer nieuws