La Palma 2016

La Palma 2016

Nu al bijna drie weken geleden, op maandag 11 april, begon de natuurkundereis naar La Palma. Er gingen leerlingen met interesse in sterrenkunde en docenten mee van zes verschillende scholen. Van onze school gingen drie mensen mee, waaronder ik. In totaal waren er 15 leerlingen en 3 docenten. La Palma is ??n van de Canarische eilanden. Het ligt op dezelfde breedtegraad als de Sahara, dus de zon was nogal fel. Het is een vulkanisch eiland wat onder andere te zien is aan de grote kater, de Caldeira, waar wij elke dag langs reden en waar we ook hebben gewandeld.
?
Het doel van deze reis was om meer te weten te komen over wetenschappelijk astronomisch onderzoek en telescopen. La Palma is namelijk ??n van de beste plekken om astronomische waarnemingen te doen, aangezien er vrijwel geen lichtvervuiling is en de top van het eiland erg hoog ligt en vaak boven de wolken uitsteekt, waardoor het beeld veel helderder is. La Palma is dus een populaire plek om telescopen neer te zetten. De telescopen staan op een stuk van het eiland dat Roque de los Muchachos heet. In totaal staan er twaalf telescopen, waarvan wij er acht hebben gezien. Zeven daarvan waren spiegeltelescopen, met diameters die varieerden van 0,45 meter (Dutch Open Telescope) tot 10,4 meter (Grantecan). Verder hebben we ook MAGIC gezien. Dit zijn telescopen die gammastraling indirect meten. De spiegels van deze telescoop hebben een totaal oppervlak van 236 m2. Jammer genoeg hebben we de meeste telescopen geen metingen zien doen, aangezien ze bijna allemaal 's nachts meten in verband met de straling van de zon. De Swedish Solar Telescope hebben we wel in actie gezien. Het is een zonnetelescoop, dus die meet overdag. De Isaac Newton Telescope hebben we ook metingen zien doen, omdat we daar erg lang bleven.
?
Wat ik persoonlijk het leukste vond was de avond dat we sterren gingen kijken. Toen we klaar waren bij de Isaac Newton Telescope zijn we daar op het terras gaan liggen zodat je een beter beeld krijgt van de sterren. Het was wel vreselijk koud ? we zaten boven op een berg en het was midden in de nacht ? maar het was zo mooi! Het was een beetje bewolkt, maar je zag nog steeds meer sterren dan ik ooit in Nederland heb gezien.
?
Deze reis was erg gezellig en ook erg leerzaam. Het is zeker aan te raden voor mensen die sterrenkunde leuk vinden.
?
Sanne Bloot
La Palma 2016

Meer nieuws