Brugklasdagen 2015

Brugklasdagen 2015

Het is ontstellend druk op de Olympus. Opgewonden haasten alle goden en godinnen zich in een lange stoet naar de door Jupiter belegde vergadering. Wat zou de CEO te melden hebben ? Als iedereen heeft plaatsgenomen, schraapt de almachtige vader zijn keel en zegt: ? Goden en godinnen, fijn dat jullie er allemaal zijn. Er is een bericht van verhindering van Neptunus. Hij is momenteel al druk doende om het zeevlak van de Noordzee spiegelglad te strijken om te voorkomen dat de arme gymnasiasten straks in hun jongetjes- en meisjescabinetjes rondtuimelen tijdens de overtocht naar Engeland. Geen punt, want op de Veluwe heeft hij als god van de zee toch niet zo veel te zoeken. En daar komen we meteen bij het belangrijkste agendapunt van vandaag: de Veluwe. De komende week wordt deze streek bezocht door de brugklassers van het Stedelijk Gymnasium Schiedam. Wij gaan met zijn allen ons uiterste best doen om deze dagen vlekkeloos te laten verlopen: tweehonderd procent inzet van iedereen. Om te beginnen zal ik zelf zorgen voor vier dagen schitterend weer, vanaf het rollen van de eerste slaapzak uit het bagageruim van de bus tot de laatste ruk aan het trektapijt. Ook heb ik Aeolus al opgedragen om de zuiderstormen en snijdende oostenwinden in te tomen, zodat er geen lakentoga?s over het heideveldje zullen waaien en de fietsen niet in de berm worden geblazen. O ja, de fietsen: Mercurius, er worden heel wat kilometers pedalerend afgelegd. Jouw taak zal zijn om de kleine reizigers veilig te begeleiden naar hun doel. Permissie om in te grijpen bij het niet doorgronden van het terugtrapremmechanisme of door het afremmen van hersenloos tegemoetkomend racefietsgevaar. Behoed alsjeblieft de stoere mennekes bij een mislukkende wheelie- of slipdemonstratie??

? Maar ligt het niet meer voor de hand dat ik de reis naar Berlijn van de vierdeklassers begeleid ? Die is toch veel langer en bovendien gevaarlijker ? ?

? Welnee?, lacht Jupiter, ? die groep heeft het prima voor elkaar in haar luxe touringcar. Wat kan hen nu gebeuren ?? Terug naar Otterlo: Diana, het zou fijn zijn als jij de bronstige everzwijnen en de burlende herten in bedwang zou kunnen houden. We willen namelijk absoluut niet dat de kindertjes bij hun nachtelijke tocht over de Planken Wambuis een doodsschrik wordt aangejaagd. Mars en Minerva, jullie taak is het verlenen van krijgskundig inzicht aan de deelnemers van het nachtelijk Levend Strategospel. Zorg dat alle luitenants, mineurs en verkenners zichzelf overtreffen in strijdlust en tactiek. En denk eraan: die avond komt De Grote Generaal de troepen inspecteren, dus failure is not an option. Vulcanus en Pluto, zoals jullie weten staat ook een bezoek aan de onderwereld op het programma. Let erop dat onze gymnasiastjes zonder gevaar te lopen een beetje kunnen dutten en dagdromen op de wiebelende lavabodem van het Museonder. Ik heb met jou Ceres, al eerder overlegd over de foeragering van de groep. Geen slappe flutfrietjes en kouwe kroketten en vanzelfsprekend in het Openluchtmuseum kakelverse zesgranenbolussen en een rijke sortering van glazuurversplinterend snoepgoed. Dat moet lukken, toch ?

Komen we bij degene die het de komende week het drukst krijgt van ons allemaal: Apollo. Zowat elke dag wordt er een artistieke topprestatie van de brugklassertjes verlangd. Inspireer de jonge kunstenaars in het Kr?ller-M?ller bij hun tekenopdracht. Geen abstraheringen dus van een suf streepje van Herman de Vries, maar heuse meesterwerken, die toekomstige generaties gymnasiasten ooit in datzefde museum zullen bewonderen. Voor de toneelcompetitie is gekozen voor de stichtingslegende van het ons zo geliefde Rome: Aeneas, Rhea Silvia, Romulus en Remus, de hele rataplan. Het niveau, Apollo, moet duizelingwekkend hoog zijn. Denk kartonnen dozen !!! Denk walvissen !!! Denk hopjesvla !!! Totaaltheater, out of the box, snap je wel ? ?

Dat lijkt me wel zo?n beetje het hele plaatje. Zijn er nog vragen ?? O ja, Juno, als wij allemaal op pad zijn, honneponnetje, hou jij de boel hier op de Olympus wel een beetje draaiende, toch ? ? ?

Als een meute opgewonden schoolkinderen verlaat het hele gezelschap de zaal.? Alleen Venus blijft achter. Ze kijkt een beetje verdrietig. Dan dringt het met een schok tot Jupiter door: ? ach kindje, bijna vergeten. Natuurlijk hebben jij en Cupido ook nog een heel belangrijke taak de komende dagen.? Kijk eens even met mij mee naar beneden. Daar, midden op de Veluwe, ligt het Lorkenbos. En zie je dat ene knusse huisje ? Dat is de Eekhoorn ??

Mark Mennema

Brugklasdagen 2015

Meer nieuws