Basisschoolleerlingen uitgedaagd...

Basisschoolleerlingen uitgedaagd...

"Virussen gebruiken een cel als een soort virale kopieermachine", aldus prof. Eric Snijder van het Leids Universitair Medisch Centrum tijdens zijn masterclass op het Stedelijk Gymnasium Schiedam. Op woensdag 10 februari namen 61 leerlingen van 29 verschillende basisscholen deel aan de allereerste BPS-conferentie voor het primair onderwijs op het Stedelijk Gymnasium. Deze groep (hoog)begaafde en/of genteresseerde leerlingen tussen de 8 en 12 jaar volgden de gehele middag diverse masterclasses. De rector, Benedict Hamans, geeft aan het erg belangrijk te vinden dat het Stedelijk Gymnasium Schiedam een rol speelt bij het onderwijsaanbod voor (hoog)begaafde basisschoolleerlingen uit de regio. "Als begaafdheidsprofielschool hebben wij een belangrijke regiofunctie richting (hoog)begaafde leerlingen, ook als ze nog op de basisschool zitten. Het reguliere onderwijsaanbod op de basisschool is vaak niet uitdagend genoeg voor deze leerlingen, wat gevolgen kan hebben voor zowel de motivatie als de ontwikkeling van meta-cognitieve vaardigheden. Als gymnasium voelen wij ons bij uitstek geschikt om het onderwijsaanbod voor (hoog)begaafde basisschoolleerlingen uitdagender te maken en deze conferentie is n van de activiteiten die wij om die reden organiseren."
De middag begon met een plenaire masterclass van professor Eric Snijder van het Leids Universitair Medisch Centrum. Leerlingen maakte op hoog niveau kennis met de wereld van de microbiologie, waarbij er vooral aandacht was voor virussen. Voor professor Snijder was het al met al ook een zeer boeiende ervaring. "Ik heb nog nooit voor een publiek gestaan die zo veel genteresseerde vragen stelde als deze groep." Na de opening verzorgden acht enthousiaste docenten hun masterclass met als hoofdthema het boek Inferno van Dan Brown. Verdeeld over twee rondes werden er onderwerpen behandeld als exponentile groei, epidemien, Dante's Inferno en de verborgen boodschappen in kunst. Aan het eind van de middag werd er van de leerlingen verwacht dat ze de opgedane kennis in de praktijk brachten door het geven van een korte pitch over de mogelijke problematiek rondom de bevolkingsgroei.
Menno Poot, cordinator BPS en initiator van de conferentie, gaf aan erg blij te zijn met de grote opkomst. "Het is fantastisch om te zien dat er zo'n grote groep leerlingen bereid is om op hun vrije woensdagmiddag verdiepende masterclasses te komen volgen. De grote opkomst en de enthousiaste reacties laten wel zien dat er daadwerkelijk vraag is naar extra uitdagende activiteiten. Ik ben trots dat wij dit, mede dankzij een subsidie van het LerarenOntwikkelFonds, mogelijk kunnen maken." Naast de leerlingen genieten de docenten ook volop van deze middag. Susanne Meerbach, teamleider klas 1 en 2, heeft naast de organisatie ook zelf de masterclass over Dante's Inferno verzorgd. "Het is ontzettend leuk om een masterclass te geven aan deze leerlingen. Ze zijn zo enthousiast en ze willen het liefst alles weten. Dit zou ik gerust elke dag willen doen." Dat de leerlingen enthousiast waren bleek wel aan het einde van de middag. Veel leerlingen kwamen moe maar voldaan hun dank uitspreken. "Wij hadden echt de leukste masterclasses", aldus de zusjes Kaya en Sterre de Bruijn.
De presentaties van de verschillende Masterclasses kunnen worden gedownload bij Downloads.
Basisschoolleerlingen uitgedaagd...

Meer nieuws